Nog meer wereldrampen

Nog meer wereldrampen
Nog meer wereldrampen

Geen fijne plek

Inmiddels zijn we al bijna een jaar in de ban van Corona. En nu duiken er ook nog nieuwe, meer besmettelijke varianten op. Wat staat ons nog meer te wachten? Kunnen we nog meer wereldrampen verwachten? Zo wordt de wereld geen fijne plek om te leven. Maar was het tot nu toe eigenlijk wel een fijne plek?

Armoede

Natuurlijk hebben wij het erg goed in de westerse wereld. Aan luxe en comfort geen gebrek. Althans dat geldt voor de meeste mensen. Maar niet voor iedereen. Ook in de westerse wereld is er veel armoede. Openlijke armoede en verborgen armoede. Armoede blijft een relatief begrip, maar als je op straat leeft, of als je weinig te eten hebt, of als je grote schulden hebt, dan is dat toch zeer akelig.

Ben jij wel gelukkig?

Maar stel dat jij niet tot die categorie behoort. Stel, dat jij het wel goed hebt. Je hebt een dak boven je hoofd en je hebt voldoende te eten. Je bent in het bezit van een auto of een scooter, je hebt een smartphone, enz enz. Misschien heb je wel veel vrienden of heb je een fijn gezin. Misschien heb je een goede baan of studeer je nog en zit je helemaal op je plek. Maar ben je gelukkig? Wat houdt geluk eigenlijk in? En als jij gelukkig bent, hoe lang zal dat dan duren? En waar is dat van afhankelijk? Geld? Wil je graag de hoofdprijs in de staatsloterij winnen? En denk je dat je dan gelukkig zult zijn? En kijk eens om je heen. Hoeveel mensen zijn ongelukkig of klampen zich vast aan een strohalm van geluk.

Doemdenker of positivist?

Wees eens eerlijk tegen jezelf. Waarschijnlijk probeer jij ook wat van het leven te maken. Je vult het in zoals jij denkt dat het beste voor jou is. En dat lukt redelijk goed, of niet. Maar helaas heb je het meeste niet zelf in de hand. Had jij ooit gedacht dat er een tijd zou aanbreken dat de maatschappij en de economie wereldwijd plat gelegd zou worden door een virus? Ik denk het niet. En liggen er nog meer wereldrampen op de loer? Op dit punt van het verhaal zou je af kunnen haken. Weer zo’n doemdenker! Maar dat is zeker niet het geval. Althans tot op zekere hoogte. Dit verhaal eindigt geweldig goed!

Nog meer wereldrampen

De volgende wereldramp is van een geleidelijke soort. De natuur, het milieu, wordt zeer ernstig bedreigd. In Nederland zou daardoor wel een enorme ramp kunnen ontstaan. De veelgeprezen schrijver van het boek “De meeste mensen deugen”, Rutger Bregman, heeft nog een boek geschreven en dat heet “Het water komt“. Hij wil dat dit boek gratis onder alle Nederlanders wordt verspreid. Het scenario dat hij beschrijft is zo afschrikwekkend dat je onmiddellijk wil verhuizen naar hogergelegen gebied. Het scenario dat meer dan de helft van Nederland onder water komt te staan, is zeker niet denkbeeldig!

De maatschappij glijdt af

Het gaat niet alleen om nog meer wereldrampen. Kijk eens om je heen. Hoe ontwikkelt de maatschappij zich? Welke kant gaat de politiek op? Zie jij meer gemeenschapszin of meer verdeeldheid? En wat vind je van verdraagzaamheid? Roep eens “Zwarte Piet!”! Of “Verbied het vuurwerk!”! Of “Je moet een mondkapje dragen!”! Welke reactie zie je dan? “Ik maak zelf wel uit wat ik doe!”. Of “Niemand vertelt mij wat ik moet doen!”. Of “Ze pakken ons onze vrijheid af!”. Herkenbaar? En je hoeft maar iets in het openbaar te zeggen en je wordt vervolgens afgemaakt op social media! Haatmail gaat de hele dag door. En dan zwijg ik verder nog over geweld op straat, hufterigheid, enz enz.

En hoe ontwikkelen kinderen zich? Mijn partner is onderwijskracht (groep 1) en ziet heel veel ontspoorde en onthechte kinderen. We hebben sinds kort twee kleinkinderen. Geweldig! Hoe mooi! Maar wat een schrikbeeld als je bedenkt in wat voor wereld zij moeten opgroeien! In ieder geval in een wereld waar je niet meer weet wat waarheid is en wat niet. Met de huidige “deep fake” technologie kun je iedereen alles laten zeggen (op internet). Voorbeelden genoeg inmiddels.

De hel op aarde

We hebben allemaal een beeld van “de hel”. De meeste mensen kennen de begrippen “hemel” en “hel”. De hel is iets afschrikwekkend! Daar wil je niet naar toe. Soms zeggen we wel eens “de hel op aarde!”. Ik denk dat daar veel waarheid in schuilt. De hel is hier op aarde.

Maar er zijn ook lichtpuntjes. In het boek “De meeste mensen deugen” lees je daar voorbeelden van. Maar ik ben het niet eens met de titel en de strekking. Maar het hangt er van af hoe je het interpreteert.

Als je bedoelt dat de meeste mensen “goed” zijn en dat alles “goed” zal komen, dan zie ik dat niet gebeuren. Als je bedoelt dat iedereen een geweten heeft en dat iedereen instinctmatig het verschil tussen goed en kwaad weet, dan ben ik het er wel mee eens. We zijn namelijk naar het evenbeeld van God gemaakt. En we kunnen God kennen door de natuur om ons heen en door wat wij instinctief weten. Als wij in staat zouden zijn om (volledig) te handelen naar Gods wil (en niet onze eigen zin zouden doen), dan zou het goed komen met de wereld. Dat is echter niet de praktijk. We doen wat we zelf willen. We hebben God buitengesloten. Sommigen ontkennen Hem zelfs. En het resultaat daarvan is de wereld van vandaag. Ben jij daar tevreden over?

Lichtpuntjes

Alle lichtpuntjes in deze duistere wereld vinden hun oorsprong in God. Overal waar liefde is, overal waar mensen elkaar helpen, zijn tot God te herleiden. Direct of indirect. Het is het laatste restje Goddelijkheid in deze wereld. De rest is volledig in de macht van de duisternis.

Het loopt goed af!

Maar gelukkig is er hoop! Er is een oplossing. Het loopt goed af! Althans voor velen. Jezus zal terugkomen naar de aarde. Dat heeft Hij belooft. Hij wacht nog heel even. Hij wil namelijk dat iedereen zich tot God keert, dat iedereen zijn hoop op Jezus vestigt. Helaas zal niet iedereen dat doen. Maar op een bepaald moment is het genoeg! Dan is het klaar! Degenen die hun hoop op Jezus hebben gevestigd, worden van deze aarde weggehaald. Wat een puinhoop zal er dan achterblijven! Er zullen vele verklaringen voor komen, maar de meeste daarvan zijn misleidend. En korte tijd daarna zal Jezus zelf naar deze aarde terugkomen en zijn Vrederijk stichten. Dat zal een geweldige tijd zijn. Van vrede, van heling, van troost, van geluk!

Wil je daar ook aan deelnemen, kies dan vóór Jezus! Als je niet vóór Hem kiest, dan ben je automatisch “tegen”! Er is geen andere mogelijkheid. In Johannes 14:6 zegt Jezus: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij” (HSV). Duidelijker kan het niet!

Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij

Johannes 14:6
%d bloggers like this: